Op huizenjacht in 1985

volhardingslaan32.JPG

Te huur: rijwoning met grote tuin. Op de gelijkvloerse verdieping: de hall, een living in twee delen en daarachter een keukentje. Op de eerste verdieping: drie kamers. Daarboven een zolder. De foto toont een voorgevel in een gelige en daardoor zonnig ogende steen, met beneden een raam, een deur en een poortje. Voor ons Opel Kadetje is dat poortje niet breed genoeg, maar voor de fietsen is het zeker handig, of om het maaigras uit de tuin naar de straatkant te krijgen. Boven zijn er twee ramen. Van enige energieprestatiestaat was in 1985 nog geen sprake, maar om u een idee te geven: enkel glas op de bovenverdieping, geen dakisolatie, geen zonnepanelen, verwarming op steenkool. Daar staat tegenover dat het een tweegevelwoning is, waarvan we ondertussen weten dat die energievoordelig zijn. Bij ons bezoek aan het te huren pand blijkt de stenen vloer in de living flink te golven en de kleur van de tegels is afgesleten, maar met een rol linoleum kun je veel doen. In de keuken is geen warm water en het toilet is buiten, maar een handige harry (of Jacques of Roger) heeft in een van de kamers boven zo een wc, lavabo en een badkuip geïnstalleerd. Als je de warmwaterboiler er vlak onder in het poortgangetje hangt, heb je ook beneden warm water. Vanaf de keuken, via de achterdeur, is het misschien een meter of tien lopen naar daar. De twee kolenkachels staan in de leefruimte. Verwarming in de keuken hoeft niet, tenminste als je regelmatig kookt. En in de nog te installeren badkamer zal verwarmen met een elektrisch kacheltje ook wel lukken. Het slaapkamerraam aan de straatkant mag dan met verf aan elkaar hangen, als je een sleutel, schaar of mes onder het opendraaiende deel wringt, lukt opendoen nog prima. Qua nutsvoorzieningen is er ook nog kabeltelevisie. Geen telefoonaansluiting.
Het was juni 1985. We zijn ervoor gegaan. Ons eerste adres samen was hier, in de Volhardingslaan. En volharden, dat hebben we gedaan.


Jun 2023

Al wat lezen?


Contact

  • Comm. V Pheidippides
  • Brandweerstraat 19/0203
    9000 Gent

  • Ondernemingsnr BE-0893.999.015