Zomerhoedje af

hoedjeaf_2.jpg

Huurauto’s zullen duur zijn, luchthavenpersoneel begint stakingen aan te kondigen en Macron had het erover dat hij niemand langs de kant van de weg zal laten staan ... Je voelt het aan alles, de zomervakantie komt eraan. Daarom wil ik u nu al even waarschuwen: ook dit jaar zal ik uw vakantiefoto’s niet liken. Het was u nog niet opgevallen dat ik dat niet doe? Bij deze weet u het. En ook dat het niet toevallig is. Mijn weigering is systematisch. Waarom krijgt de bruingebrande terrasjesversie van u van mij geen duimpje? Omdat de wereld een dorp is. En omdat een dorp wel een paar toeristen kan hebben, maar stimuleren moeten we dat toch niet doen.

Wat een dorp nodig heeft zijn mensen die zich het lot van het dorp aantrekken. Dat doen toeristen niet. Toeristen komen, ze laten wat euro’s achter, veel leeggoed en ook al eens een zonnebril en weg zijn ze. Daarmee redt een dorp het niet. Daarom: geen duim.

Maar een winkelier die jaar in jaar uit om zeven uur stipt het rolluik van zijn winkeldeur ophaalt en het bordje ‘open/gesloten’ omdraait? Ik kan er niet aan doen, ik vind dat ontroerend schoon. Daarvoor doe ik zelfs mijn (zomer)hoed af! En al die idyllische vakantiekiekjes die ongetwijfeld gaan komen? Ik zal ze wel gezien hebben, maar duimen ga ik toch niet doen. Ook deze zomer niet.


May 2022

Al wat lezen?


Contact

  • Comm. V Pheidippides
  • Brandweerstraat 19/0203
    9000 Gent

  • Ondernemingsnr BE-0893.999.015