Zwarte kat

schoolpoes_2.jpg

Hier staat een kerk. Hier staat een hek. Hier stond een muurtje. En hier stond een boom.
Tot voor vier jaar stond hier ook een schooltje. Dat lagere schooltje moest hoger: een verdieping erop. En daar ging het fout. Op een slechte dag is alles ingestort. Hoezeer ook een bouwkundig iemand had ingeschat dat het kon, het schooltje kon het niet. Toen was er dus geen schooltje meer. En geen schoolbel, geen schooljuffen, geen schoolkinderen. Mij treft dat, want mijn bureautje ligt tegenover waar het schooltje was.
Bel, juffen en kinderen hebben zich ondertussen in containers in het park geïnstalleerd, in afwachting van hun nieuw, hoger lager schooltje. Wat hier achterbleef waren de kerk, het hek, het muurtje en de boom. En de zwarte kat. Die had het blijkbaar op zich genomen om over het schoolterrein te waken. Elke dag na schooltijd had ze hier afspraak, aan het hek, met de schoolkinderen. En zo bleef het schoolritme toch ook een beetje mijn ritme.
Maar toen kwamen, op een ochtend heel vroeg, de bulldozers. Stalen platen werden gelost, het muurtje ging eraan, de boom ging eruit. De hele dag was het hier een geronk en gedaver. Tot een uur of vier, toen werd het weer stil. En toen werd het natuurlijk spannend. De meisjes waren zoals anders op de afspraak. ”Poesjie! Poesjie! Poesjie!” Ik hoorde hen roepen en ik hield mijn hart vast. Want ik had de machines bezig gezien en dat lawaai gehoord. De meisjes waren er duidelijk ook niet gerust in. ” Poesjie! Poesjie! Poesjie!” Ik heb niet mee geroepen, maar wel heel hard mee gewild dat poes zou komen. En ja hoor, ineens, tussen de rupsbanden verscheen daar de zwarte staart, het zwarte kopje, de schoolpoes. Oef!


Oct 2020

Al wat lezen?


Contact

  • Comm. V Pheidippides
  • Zalmstraat 17
    9000 Gent
  • Ondernemingsnr BE-0893.999.015