Licht, zuurstof en dauw

StephanDeBroyer_Mulungu_Brasil_ca_2004_2018_2.jpg

“In het hart van het regenwoud in Brazilië duiken, met open en nieuwsgierige ogen, zonder ander doel, dat was het uitgangspunt van de eerste foto-expedities van Stephan De Broyer.” Ik kijk naar de foto’s en adem als vanzelf dieper in. Zuivere zuurstof in hartje Brussel, dauw op mijn huid. Kunst maakt alles beter.
Omdat een mens van nature meer doet dan ademen, zoek ik de toiletten op. Ik moet ervoor een trap af, naar een ruimte zonder ramen. Hier geen regenwoud, geen natuurlijk licht, geen zuurstof, geen dauw. Wel een zwarte vrouw aan een tafeltje. Haar exotische kledij zou kunnen zijn bedoeld om de boel op te fleuren, maar zij lacht niet. Ze houdt een telefoon tegen haar oor en reikt me een vel papier aan. Het is geen toiletpapier. Ik kijk blijkbaar vragend, want terwijl ze tegen iemand anders iets vertelt in een taal die ik zelfs niet herken, wijst ze naar links. In een duistere hoek ontwaar ik twee handwasbakjes en begrijp het: het vel is om straks mijn handen aan af te drogen. Het woud is ver weg. Dat zelfs maar iemand het vindt kunnen dat deze vrouw, in al haar kleuren, papieren handdoekjes uitdeelt een halve verdieping onder de grond, treft me plots als choquerend. Ik schaam me. Hoe mooi zou het zijn om haar naar de foto’s van De Broyer te zien kijken.
Daarom, voor 2020 wens ik iedereen, maar dan ook iedereen, licht, zuurstof en dauw.

(foto: Stephan De Broyer, Mulungu, Brasil)


Jan 2020

Al wat lezen?


Contact

  • Comm. V Pheidippides
  • Zalmstraat 17
    9000 Gent
  • Ondernemingsnr BE-0893.999.015