Opkomstplicht

vinger.jpg

De Taliban hakt je vinger eraf als je bent gaan stemmen. In Afghanistan wordt van wie stemt de wijsvinger in onuitwisbare inkt gedoopt en als de Taliban dat ziet, gaat die vinger eraf.
Ik sneed ooit een topje van mijn rechterringvinger. Met een mandoline. Het gebeurde in de keuken. Ik zag het voor ik het voelde. Mijn eerste reflex was: vinger onder stromend water. Mijn volgende gedachte was: dit bloedt heel anders dan een snee. Ik heb er een handdoek om gewikkeld en ben naar de huisarts gerend. Ik zie me nog staan, mijn omwikkelde hand omhooghoudend, wachtend tot het licht op groen sprong. Vandaag, als ik wat druk geef op de plek des onheils kleurt die wit, exact de grootte van het stukje vel dat ik toen, na het doktersbezoek, op het aanrecht heb gevonden, opgedroogd. Het witte litteken gaat nooit meer weg. Het zal me altijd herinneren aan een dag die banaal had moeten zijn, een dag waarop we rodekool zouden eten.
Ik duw op de plek en haal me de gezichten van Jan Jambon, Hilde Crevits, Gwendolyn Rutten, Wouter Beke voor de geest. Zou ik ooit zo hard vóór iets of iemand zijn dat ik daar een vinger voor over heb? Ik ben een lafaard. En ik kan mij dat permitteren, want ik kan het mij – gelukkig! – niet voorstellen wat tirannie met een mens doet. Ik probeer het mij heel even maar in te beelden hoe het zou zijn om in plaats van het witte litteken, daar helemaal geen vinger meer te hebben. Mijn verbeelding schiet in airbagmodus.
Als je in het stemlokaal al niet opgeblazen wordt, gaat minstens je vinger eraf, wij kunnen het ons niet voorstellen.


Oct 2019

Al wat lezen?


Contact

  • Comm. V Pheidippides
  • Zalmstraat 17
    9000 Gent
  • Ondernemingsnr BE-0893.999.015