Een mannenjas met knopen

rommelmarkt2018.JPG

“Leuk bloesje”, complimenteerde de mevrouw. Het had nochtans de week ervoor nog in mijn kraam op de rommelmarkt gehangen, voor 2 euro, niemand moest het hebben. Echt waar, het had er gehangen. En toen het er na twee dagen nog hing, heb ik het dan maar zelf geadopteerd. En zie, ik kreeg er nu een complimentje over.

Had u ooit al een kraam op een rommelmarkt? Ik ben te veel een leek in geldzaken om hier accurate termen te gebruiken, maar ik kan het u zo wel zeggen: in de context van een rommelmarkt is 5 euro veel geld. Dus is de kunst die context doorbreken. “Als u morgen in de stad een koffie bestelt, bent u zo 2,5 euro kwijt”, zo luidde mijn standaardargument, ik geef het u gratis mee. Maar ook deze wil ik u niet onthouden, wegens zoveel leuker: “Weet u, u mag hem hebben. Gratis”, dat zei ik tegen de jongeman die de wollen overjas paste - hij stond hem wonderwel. Een niet begrijpende blik was zijn reactie op mijn openingszin. “Neem maar mee. Ik wil dat u hem hebt. Omdat hij u zo goed staat”, deed ik er nog een schepje bovenop. Ik liet hem twijfelen. “Vooruit dan, voor een symbolische euro”, kwam ik zijn twijfels ten slotte tegemoet. De scene was door zijn vriendin in stilzwijgen gadegeslagen. Zij had, net als ik, de metamorfose van haar lief voor haar ogen zien gebeuren, het verschil tussen een jongens-T-shirt en een mannenjas. Ze gaf me zonder iets te zeggen vijf euro, stak haar arm door zijn arm en wandelde ermee weg. Vijf euro. Voor drie had ik hem ook laten gaan.


Sep 2018

Al wat lezen?


Contact

  • Comm. V Pheidippides
  • Zalmstraat 17
    9000 Gent
  • Ondernemingsnr BE-0893.999.015