Gaan met die banaan

banaan.jpg

Ik vertel het altijd zo: dat ik de allerlaatste was. Dat is een beetje gelogen, voor het verhaal: er waren nog drie of vier lopers na mij, meer zeker niet. En ook nog een politieagent op de fiets. Dat felle oranje-met-blauw bleef mij achtervolgen. De man had al een kwartier thuis kunnen zijn, ware het niet van ons, de vijf koppige, talentloze vrijetijdsjoggers die zich hadden laten overhalen om mee te doen aan de 10 kilometer. Hadden ze beter kunnen laten. Deelnemen is belangrijker dan winnen? Het is een groot misverstand dat ik hier de wereld uit wil helpen, zo komt er toch nog iets goeds van mijn avontuur.

Toen ik er passeerde, waren de djembe-spelers aan de Vrijdagmarkt blij dat ze er nog een late lap op konden geven, ook al hadden ze hun exotische hoofdtooi al opgeplooid en hun westerse jeansjasjes al aangetrokken. Supporters langs het parcours waren verheugd: ‘O kijk, daar zijn er toch nog.’ En op de Lousbergskaai waren stadswerkers al bezig de nadarhekkens te demonteren en in de platte remorque te laden. Je kunt wel zelf je loop(tempo) mogen bepalen, het leven gaat door.

En zo kwam ik dus als allerlaatste aan. Ik zou trots zijn, had men mij verzekerd, want ik zou mijn grenzen hebben verlegd. Ik moest denken aan die marathonloopster op televisie, die waggelend als een zatlap de finish bereikte, leeggelopen, aan het donkere spoor dat langs haar dijen liep nogal letterlijk zelfs. Neen, zover was het bij mij gelukkig niet gekomen. De grenzen van het fatsoen hadden stand gehouden. Maar de beloofde adrenaline kwam niet. Er kwam zelfs geen opluchting. Ik zag een leeglopend Sint-Pietersplein, enkelingen rond de drankstandjes, de Chiquita-hostess gaf me de laatste banaan.  

Dat was 2008. En daarom, lieve mensen, daarom is het dat ik elk jaar op de hoek van mijn straat, als de trouwste vriendin van elke individuele loper, gênant luid sta te supporteren. Tot de allerlaatste.


May 2015

Al wat lezen?


Contact

  • Comm. V Pheidippides
  • Zalmstraat 17
    9000 Gent
  • Ondernemingsnr BE-0893.999.015